Z dodajanjem zelišč alkoholu dobi popivanje nove dimenzije, nekatera zelišča so zdravilna, nekatera pa povzročajo omamna stanja. Mešanica spodaj naštetih zelišč ublaži učinke, tako da če hočete se zadet s kamilico boste potrebovali več (in samo) to.
  
Če imaš časa na pretek in nimaš kaj početi, se loti tega: 
  
Jaegermeister tete Pehte 
  
Sestavine: 
Lapuh - cvet marec 
Trobentice- cvet april 
Trobentice - listje april 
Smreka - vršički april-maj 
Robida - listi april -junij in september-oktober 
Ozkolistni suličasti tropotec april-september 
  Navadna marjetica - cvet maj - september 
Lapuh - listje maj-junij 
Kamilica - cvet maj-junij 
Gozdna jagoda - listje maj-junij 
Brin - zelene jagode maj 
Pelin maj-junij 
Bezeg - cvet maj-junij 
Navadni rman - cvet maj-junij 
  Žajbelj maj- junij 
Ajbiž maj-junij 
Meta maj-avgust 
Materina dušica maj-september 
Vinska rutica maj 
Akacija - cvet junij 
Borovnice - listi pred zorenjem junij 
Bela detelja - cvet junij-julij 
  Janež - zelen junij-julij 
Kumina junij-avgust 
Majaron junij 
Lipa - cvet junij 
Širokolistni tropotec junij-avgust 
Šentjanževka - cvet junij-avgust 
Oreh zelen, zrezan junij 
Rožmarin junij-avgust 
  Srčna moč - cvet junij-avgust 
Pravi kostanj - cvet julij 
Arnika - cvet julij-avgust 
Njivska preslica julij-oktober 
Tavžentroža julij-avgust 
Navadna melisa julij-avgust 
Brin - zrele jagode oktober-november 
  Sladkor 
Priprava: 
V večji steklen kozarec za vlaganje nalijemo 5 l žganja (tropinovec ali sadjevec) ter postopoma po nabiramo, dodajamo rožice. Listov pest, cvetov 10-20 in majhno peščico plodov. Kozarec mora biti vedno pokrit, da tekočina ne izhlapeva. Vedno, ko dodamo rožice, z leseno žlico še premešamo. Rastline morajo biti oprane in osušene. Jeseni, ko rožice prenehamo dodajati, pustimo še 14 dni, vmes pa občasno premešamo. Glede na to, da rastline popijejo nekaj alkohola, ga postopoma dolijemo še kakšne 1/2 l. Kozarec naj ne stoji na vročem soncu ali premočni vročini. 
  Izdelava: Žganje precedimo najprej skozi cedilo, nato še enkrat skozi gazo. Na 1 l žganja vzamemo 1/2kg sladkorja in ga v večji posodi karameliziramo. Ko lepo porjavi, zalijemo s prekuhano vodo (na 1/2 kg sladkorja 1/2l vode), pustimo da zavre in se sladkor razpusti, nato odstavimo in ohladimo. Dolijemo še žganje, premešamo in pustimo stati kakšno uro, nato Jagermeister nalijemo v čiste steklenice. 
  
Glede na vložen trud mora biti odličen! Sicer pa se dobi v trgovinah veliko zeliščnih pijač, ne boste pa dobili raznih bolj eksotičnih slovenskih tako zlahka
  
 

 
 Posts
Posts
 
 
 
No comments:
Post a Comment