11/10/09

Kaos v ječi kolumbijskega zaporov

V zaporu vladajo skupine. Paznik prizna da samo varuje prehod in nima drugega dela. Zapor upravljajo skupine, ki se pogosto streljajo za nadzor nad deli zapora. Gverilci, paramilitarci, mafija. Vsi, ki karkoli veljajo imajo pištolo in mobitel. Mafija ima tudi svoj zapor(zaprt prostor), kamor te zaprejo če jim nisi všeč. Hrana in postelja v zaporu se plača. Z denarjem se dobi vse. Če ga nimaš spiš pod milim nebom na igrišču, šefi imajo luksuzne sobice. Za salonitko nad glavo v barakarskem oddelku plačaš najemnino. Brezplačna hrana sicer obstaja vendar se ne splača hodit tja ker je nevarno (in ravno za preživetje). Gverila je zelo zanimiva, vsi imajo uniforme in paradirajo in šef sanja o dnevu ko bo prišel na oblast.
Prostitutko je mogoče dobit verjetno ce imas denar, poročeni lahko mesečno obišče žena (sicer je veliko oseb istega spola na kupu, al žensk al moških)
Zapor je varovan predvsem s strani paznikov ki so na stolpih. Znotraj zapora vladajo skupine -in pravila kaosa=)
(povzeto po dokumentarcu Columbia jail ~2009)

V zaporih se pogosto znajdejo kriminalci, tudi taki ki vladajo podzemlju, njihova vladavina se pa tu ne konča, saj lahko vladajo iz zapora (ko prideš v zapor- te že dobimo -hecam se -nisem v zaporu)
V Sloveniji se govori o javnih delih, mislim pa da situacija ni rožnata.. čeprav življenje na račun države včasih pomeni preživetje na lastno pest.


No comments:

Post a Comment