5/18/09

●Religija●

+Religija
GREH
Greh je dejanje, ki ga storiš namerno, s polnim zavedanjem in s katerim brez potrebe nekoga prizadaneš.
Torej, če se po tvojem dejanju nekdo neupravičeno počuti prizadetega (npr užaljene samozvane veličine, pa ljudje, katerim se nisi pustil nategnit itd), je to njegov/njen problem in ne tvoj greh.
Apokalipsa
Ali gre človeštvo v pogubo??
Ja, ura nam tiktaka.
Nekje sem zasledila podatek, da vrsta kot taka večinoma obstaja cca 200 000 let. Po tem se ali preoblikuje (razvije v malo drugačno) ali pa zapusti prizorišče evolucije.
Moderni H. sapiens je definitivno že obstajal v Afriki pred cca 130 000 leti; prve zametke naše vrte pa bi verjetno našli ravno pred kakšnimi 200 000 leti.
Torej, brez panike, vse je tako, kot mora biti.
ego, nadzavest, itd.
Jaz sem prepričana, da sem ena sama, celostna osebnost in ne skupek nekih pozavesti, (kolektivnih) nadzavesti, ida, ega, superega itd.
Psihologi, parapsihologi in dušebrižniki so si zamislili plasti osebnosti v upanju, da nam bodo kaj razložili in nam zraven še servirali svoja navodila za življenje. Celost je očitno preveč komplicirana, da bi jo proučili in dojeli celostno. Zato sami sebe sekljamo.
Podzavest, nagoni, potlačeni občutki=hudič
Ljubezen, sreča, razširjena zavest=bog
Tisto vmes=ego

Židje
Židje v Egiptu niso bili zastonj delovna sila, niti niso bili sužnji. Še v bibliji lahko prebereš, da so se upirali, ker se jim je zdelo plačilo prenizko. Njihova voditelja, Mojzes in Aron, sta hodila na pogajanja k faraonu. Sužnji definitivno ne dobivajo plačil, nimajo sindikalnih voditeljev in ne razpravljajo z vodilnim v državi.
Merenptahova stela v Egiptu je verodostojnejša od zapisov v bibliji, ker je že tisočletja enaka, vklesana v kamen, biblijska besedila pa kar naprej prepisujejo, dopoljnujejo, prevajajo, popravljajo...
+
Glede na zapise, ki jih hrani muzej v Kairu, so Izraelce nagonili iz Egipta in jih morali s silo držati zunaj, ker so rinili nazaj. V slogu lisice in kislega grozdja pa so si izmislili zgodbico o nadlogah. Samo toliko: če bi se te nadloge res zgodile, bi Egipt propadel (lakota, toča, bolezni, odhod ključne delovne sile in vsi pomrli prvorojenci bi uničili vsako državno strukturo). Namesto propada pa je Egipt za časa Setija in Ramzesa II in njegovega naslednika na višku svojih moči.
Velikonočna praznovanja vstajenj od mrtvih pa se praznujejo od nekdaj v času pomladanskega ekvinocija, ker se takrat prebuja narava po zimskem mrtvilu. Krščanstvo zgolj ponuja surogate za starejše tradicije, iz katerih krade ideje. Še majka božja je zgolj preoblečena boginja mati (Izida s Horusom ipd).
Vsi sveti in noč čarovnic so reciklaža mnogo starejšega praznika, imenovanega Samhain (tudi Mabon). Datum praznovanja pade na sredino med jesenski ekvinocij (ko se praznuje Lammas) in zimski solsticij, ko se praznuje Yule, ki so ga sicer reciklirali v božič.
Obredi prehodov obstajajo v vseh kulturah, delujejo povezovalno za skupnost in pomenijo čas,ko se ljudje najprej očistijo, duhovno osvestijo, potem pa še sprostijo v zabavi.
Krompirjeve počitnice meni pomenijo dobrodošel počitek, na pokopališče pa v tem času ne grem iz principa, ker je tam ob tem času preveč nastopačev.

No comments:

Post a Comment