12/5/10

Kaj moram vedeti ob nakupu prenosnika?

Na trgu je veliko prenosnikov, še posebej pri nakupu preko spleta lahko izbiramo med mnogimi modeli zato si oglejmo v čem se med seboj prenosniki razlikujejo.
Velikost
Velikost prenosnika je ponavadi odvisna od velikosti zaslona in je sorazmerna z težo prenosnika. Manjši prenosnik - večja mobilnost, večji prenosnik - večja storilnost (delovna postaja).

Disk
Velik disk nam omogoča shranjevanje podatkov na primer glasbe in filmov. Ker je danes "vse že na internetu" dajmo prednost manjšemu disku.

Ram
Veliko rama pride prav če želimo zaganjati več programov hkrati.

Procesor
Nekateri procesorji (Atom) so varčnejši. Če imamo računalnik prižgan veliko ur dnevno si raj omislimo varčen procesor.

Cena
Za ceno prenosnikov velja da je 3x večja od cene stacionarnega računalnika.


Grafična kartica
Ati in Nvidea grafične kartice so namenjene tistim, ki bi radi igrali 3d igre, zato v nasprotnem primeru iščite navadno grafično kartico.

Bluetooth
omogoča povezovanje telefona z računalnikom (naprimer za uporabo mobilnega interneta) ali za priklop brezičnih slušalk, miške, itd.

Operacijski sistem
Izberemo operacijski sistem. MacOS je najbolj primeren za tiste, ki se ukvarjajo z glasbo in filmom, Windowsi za igračarje in poslovneže, Ubuntu-linux za računalničarje in navadne smrtnike.

1 comment:

 1. """"Ati in Nvidea grafične kartice so namenjene tistim, ki bi radi igrali 3d igre, zato v nasprotnem primeru iščite navadno grafično kartico.""""""

  Am... Wut please? 3d aplikacije imajo malce drugačen pojem kot pa 3d igre. Pozabljaš na Quadro in FireGL ;)

  """""Izberemo operacijski sistem. MacOS je najbolj primeren za tiste, ki se ukvarjajo z glasbo in filmom, Windowsi za igračarje in poslovneže, Ubuntu-linux za računalničarje in navadne smrtnike."""""

  Again... Wut please? Windowsi za igračarje in poslovneže... Right. Pozanimaj se v katerem OS okolju je sprogramiranega največ softwarea.

  Mimogrede, zakaj je ravno ubuntu os za navadne smrtnike?

  """""""Velik disk nam omogoča shranjevanje podatkov na primer glasbe in filmov. Ker je danes "vse že na internetu" dajmo prednost manjšemu disku.""""""""

  ... ker razlika v ceni med 160gb in 640gb je.... hm neznatna?

  ReplyDelete